Optimalisatie van water in de stal
In de wereld van de geitenhouderij is watermanagement een essentieel, maar vaak over het hoofd gezien aspect van het welzijn en de productiviteit van de kudde. Het is opvallend dat er weinig bekend is over de wateropname van geiten, terwijl dit een cruciale rol speelt in hun dagelijkse gezondheid en prestaties. Tessa Wichers doet hier onderzoek naar. Het onderzoek is gestart vanuit voer- en adviesorganisatie GIJS
Tessa Wichers (23) uit Harfsen, is bezig met haar opleiding tot docent en kennismanager in de Groene Sector. Tessa werkt nu vier jaar met geiten. Haar werk in de agrarische sector heeft haar niet alleen waardevolle praktijkervaring opgeleverd, maar heeft ook haar liefde voor het vak versterkt. Ze geniet van het werken met deze dieren en is altijd op zoek naar manieren om haar kennis te vergroten en te delen.
Temperatuur en waterkwaliteit
Een aspect dat niet onderschat mag worden, is de temperatuur van het drinkwater. Optimaal ligt deze tussen de 15 en 20 graden Celsius, dit is voor de geit de fijnste temperatuur. Een hogere temperatuur vergemakkelijkt de verspreiding van infecties, terwijl een lagere temperatuur niet aantrekkelijk is voor de geiten. Tessa kijkt daarom bij verschillende bedrijven naar de water temperatuur om te zien of hier veel verschillen in zitten tussen bedrijven,
Hoogte en locatie van de waterbak
Een ander interessante vraag is de hoogte van de waterbak. Wat is de ideale hoogte voor geiten om comfortabel te drinken? Het drinkgedrag speelt hierbij een rol. Bij ronde bakken lijken geiten hun bek soms op de rand te zetten, wat leidt tot meer morsen dan drinken. De locatie van de waterbak is ook van belang. Hoewel geiten vaak na het eten willen drinken, kan het plaatsen van een waterbak naast de voergang leiden tot een onhygiënische situatie. Een strategische plek langs de muur in het midden van de stal lijkt vooralsnog de meest ideale positie, met het oog op hygiëne en toegankelijkheid.
Frequentie van schoonmaken en bakgrootte
Het onderzoek wijst tot nu toe uit dat er variatie is in hoe vaak boeren hun waterbakken schoonmaken. Een lopend experiment op De Mekkerhof suggereert zelfs dat het verhogen van de schoonmaakfrequentie van één naar twee keer per dag mogelijk een impact heeft op de waterinname van de geiten. De grootte van de waterbak lijkt ook van belang te zijn. Een doelgericht onderzoek moet nog uitgevoerd worden, maar de hypothese is dat dit een positief effect kan hebben op de drinkgewoonten van geiten, wat op zijn beurt de voer- en melkopname kan stimuleren.
Het optimaliseren van watermanagement in de geitenhouderij vereist meer aandacht en onderzoek. Factoren zoals temperatuur, hoogte en locatie van de waterbak, schoonmaakfrequentie en bakgrootte lijken allemaal van invloed te zijn op het gedrag van geiten en daarmee op hun algemene gezondheid en productiviteit. Het initiëren van gerichte experimenten en het delen van bevindingen binnen de agrarische gemeenschap kunnen bijdragen aan een verbeterde praktijk op dit belangrijke gebied.